Gasterij

Berenschot’s Watermolen is gevestigd in een eeuwenoude watermolen en rijksmonument uit 1652. Het is sinds begin 1900 een familiebedrijf. Vanaf 2009 runt de 5e Berenschot generatie het bedrijf.

Tot 1988 was de watermolen in bedrijf als veevoermaalderij door de toenmalige laatste molenaar (4e Berenschot generatie). Tijdens de renovaties, 1988 tot 1991, zijn alle gebinten en molenwerken nog geen intact gebleven. De watermolen kan nog malen en bij een goede waterstand zal het waterrad aangezet worden, zodat u binnen kunt zien hoe de kamwielen met elkaar draaien.

De inrichting van de watermolen is landelijk, stoer en industrieel. Uiteraard kent de watermolen een lange geschiedenis, wat goed terug te vinden is in de diverse ruimtes. Tezamen geeft de uitstraling een warme en uitnodigende sfeer.

De watermolen kent 5 verdiepingen met elk zijn eigen charme:

Opzakruimte:
Onderin de watermolen bevindt zich de “Opzakruimte” waar vroeger de zakken werden gevuld met veevoer. Naast de “Opzakruimte” is een ruimte waar u onderin de watermolen staat en kan kijken naar de achterkant van het waterrad. In de “Opzakruimte” treft u de Lunchbar.

Koekjeszolder:
Eén etage hoger komt u uit bij de entree en bar. Bij de entree vindt u de Cakebar. Daarboven bevindt zich de etage van de “Koekjeszolder”. Hier lagen vroeger de plakken koek opgestapeld. Deze koeken gingen door de koekenbreker om brokjes van te kunnen maken.

Maalzolder:
Naast de “Koekjeszolder” bevindt zich de “Maalzolder”. Hier bevindt zich het maalwerk, kamwielen, de oude maalstenen en de koekenbreker. Alles nog geheel intact, zoals het vroeger was.

Graanzolder:
Eén etage hoger komt u uit in de “Graanzolder”. Hier werden vroeger de zakken graan omhoog gehesen vanaf een huifkar en opgeslagen. In elke ruimte treft u nog materialen aan die de familie Berenschot vroeger heeft gebruikt om mee te kunnen malen, zoals zakkenstempels, karretjes om de zakken mee te verplaatsen, kamwielen, zakkenstoppers, apparatuur van de hamermolen, huifkar onderdelen, etc.