logo-berenschotswatermolen

Watermolen & Terras

Watermolen

✔️uit anno 1652
✔️alles nog geheel intact
✔️draait met voldoende water in de beek
✔️de watermolen werkt nog
✔️vispassage aanwezig

Berenschot’s Watermolen is een eeuwenoude watermolen en rijksmonument uit 1652. Het is sinds begin 1900 een familiebedrijf. Vanaf 2009 runt de 5e Berenschot generatie het bedrijf.

Tot 1988 was de watermolen in bedrijf als veevoermaalderij door de toenmalige laatste molenaar (4e Berenschot generatie). Tijdens de renovaties, 1988 tot 1991, zijn alle gebinten en molenwerken nog intact gebleven. De watermolen kan nog malen en bij een goede waterstand zal het waterrad aangezet worden, zodat u binnen kunt zien hoe de kamwielen met elkaar draaien.

De watermolen kent 5 verdiepingen met elk zijn eigen charme. De inrichting van de watermolen is landelijk, stoer en industrieel. Uiteraard kent de watermolen een lange geschiedenis, wat goed terug te vinden is in de diverse ruimtes. Tezamen geeft de uitstraling een warme en uitnodigende sfeer.

Bij binnenkomst kunt u via de trap naar beneden naar het gebak- en lunchbuffet, en via de trap naar boven naar de maalderij (restaurant gedeelte) waar u te midden van de kamwielen een tafeltje mag uitzoeken.

De maalderij bestaat uit drie verschillende kamers: koekjeszolder, maalruimte en graanzolder. Alles nog geheel intact, de vroegere molenstenen zijn te bekijken en ook kan de watermolen nog draaien en werken. Indien het water op het juiste peil staat draait de watermolen.

In de koekjeszolder werden vroeger de plakken koek opgeslagen waar brokken van gemaakt werden. De oude koekenbreker die hiervoor gebruikt werd is nog steeds te vinden in de maalruimte.

In de maalruimte staat u te midden van alle kamwielen, schuddebak, oud gereedschap, fijne en grove maalstenen, etc.

Bovenin de watermolen bevindt zich de graanzolder. Hier werden vroeger de zakken graan naar boven getrokken en opgeslagen. Zo kunt u in deze ruimte ook nog de huifkar onderdelen en paarden accessoires vinden die werden gebruikt.

Terras

✔️honden zijn aangelijnd van harte welkom
✔️zonneterras
✔️terras kan geheel afgeschermd worden voor de zon
✔️gedeeltelijk gelijkvloers
✔️actieve ijsvogel, grote gele kwikstaart en bosbeekjuffers

Buiten kunt u genieten aan het water op een groot zonneterras. U heeft hier prachtig uitzicht op de Slingebeek, afkomstig uit Oeding (DE), en het waterrad. Ook bevindt u zich aan de rand van Natuurgebied de Bekendelle (Beek ’n Dal) waardoor u de IJsvogel en Grote Gele Kwikstaart vele malen voorbij zult zien vliegen.

Scroll naar boven