SFEER

Welkom

Berenschot’s Watermolen is gevestigd op één van de meest idyllische plekjes van de Achterhoek! Het is een plek waar u heerlijk uit kunt puffen van een lange boswandeling of fietstocht, u met de honden van harte welkom bent, u kunt genieten van een heerlijke kop koffie met vers gebak van de lokale bakker, u een eigen lunch kunt samenstellen bij de lunchbar… Dit alles terwijl u heerlijk in het zonnetje op het terras aan het water of binnen in het restaurant te midden van de kamwielen zit.

Berenschot’s Watermolen is gevestigd in een eeuwenoude watermolen en rijksmonument uit 1652. Het is sinds begin 1900 een familiebedrijf. Vanaf 2009 runt de 5e Berenschot generatie het bedrijf.

Tot 1988 was de watermolen in bedrijf als veevoermaalderij door de toenmalige laatste molenaar (4e Berenschot generatie). Tijdens de renovaties, 1988 tot 1991, zijn alle gebinten en molenwerken nog geen intact gebleven. De watermolen kan nog malen en bij een goede waterstand zal het waterrad aangezet worden, zodat u binnen kunt zien hoe de kamwielen met elkaar draaien.

De inrichting van de watermolen is landelijk, stoer en industrieel. Uiteraard kent de watermolen een lange geschiedenis, wat goed terug te vinden is in de diverse ruimtes. Tezamen geeft de uitstraling een warme en uitnodigende sfeer.

De watermolen kent 5 verdiepingen met elk zijn eigen charme.

   
 


Terras

Buiten kunt u genieten aan het water op een groot zonneterras. U heeft hier prachtig uitzicht op de Slingebeek, afkomstig uit Oeding (DE), en het waterrad. Ook bevindt u zich aan de rand van Natuurgebied de Bekendelle (Beek ’n Dal) waardoor u de IJsvogel en Grote Gele Kwikstaart vele malen voorbij zult zien vliegen.

   


Opzakruimte

Onderin de watermolen bevindt zich de “Opzakruimte” waar vroeger de zakken werden gevuld met veevoer. Naast de “Opzakruimte” is een ruimte waar u onderin de watermolen staat en kan kijken naar de achterkant van het waterrad. In de “Opzakruimte” treft u de Lunchbar.

Lees meer over de Lunchbar …Koekjeszolder

Eén etage hoger komt u uit bij de entree en bar. Bij de entree vindt u de Cakebar. Daarboven bevindt zich de etage van de “Koekjeszolder”. Hier lagen vroeger de plakken koek opgestapeld. Deze koeken gingen door de koekenbreker om brokjes van te kunnen maken.

Lees meer over de Cakebar …

 
 


Maalzolder

Naast de “Koekjeszolder” bevindt zich de “Maalzolder”. Hier bevindt zich het maalwerk, kamwielen, de oude maalstenen en de koekenbreker. Alles nog geheel intact, zoals het vroeger was.

 


Graanzolder

Eén etage hoger komt u uit in de “Graanzolder”. Hier werden vroeger de zakken graan omhoog gehesen vanaf een huifkar en opgeslagen. In elke ruimte treft u nog materialen aan die de familie Berenschot vroeger heeft gebruikt om mee te kunnen malen, zoals zakkenstempels, karretjes om de zakken mee te verplaatsen, kamwielen, zakkenstoppers, apparatuur van de hamermolen, huifkar onderdelen, etc.


Schoppe

Tegenover de watermolen bevindt zich een oude “Schoppe”. Schoppe betekent in het dialect schuur. Medio 1800 stond hier een windmolen. Deze werd na een aantal jaren afgebroken om deze “Schoppe” te kunnen bouwen. De “Schoppe” functioneerde als opslag van dakpannen, palen, wielen en huifkarren.

In de “Schoppe” kunt u terecht voor diverse folders over de omgeving. Ook liggen hier een aantal routes om mee te nemen. Daarnaast kunt u in de “Schoppe” gebruik  maken van het toilet na een wandeling of fietstocht. Ook is hier een invalide toilet aanwezig.