De maand juni staat inmiddels al weer op de kalender. De tijd gaat snel.De afgelopen maanden hebben de natuur in vele facetten leren kennen.De bomen en de struiken beginnen zijn weer zacht groen te kleuren. Het witte tapijt van de bosanemonen in de Baekendelle is al weer uitgebloeid. De lammetjes lopen al weer rond te springen en de eerste ree kalfjes zijn al weer geboren.

Ook in en bij en complex Berenschot’s watermolen is het al goed druk. In het begin van het jaar komen al de wandelaars. Wandelaars die ongeacht het weer het hele jaar door wandelen. Echte diehards. Respect! En medio maart / april ontwaken ook de fietsers uit hun ”winterslaap”. Een beetje zon en de fiets wordt te voorschijn gehaald. De rust en stilte, de zandpaden en de ruimte zijn die dingen waarom je juist naar de Achterhoek komt. De Achterhoek en dan helemaal in het Nationaal Landschap Winterswijk en in het bijzonder rondom Watermolen Berenschot is het een bijzonder omgeving om te kunnen wandelen en fietsen. In de streekwinkel liggen de routes voor U klaar.

 Herstelwerkzaamheden

Rondom Berenschot’s Watermolen zijn de herstelwerkzaamheden aan de Watermolen, het waterrad, de brug en de stuw achter de rug. De vispassage doet zijn werk; het groen is aangelegd, de lantaarn brandt weer en van de houten palen, die we onder de vloedbedde hebben gevonden,  is een prachtige bank gemaakt. Een houten bank, gemaakt van eikenhouten palen die wel eens ca. 260 jaar oud kunnen zijn, een bijzonder iets! De eerste trouwfoto's zijn er al gemaakt!

Terugkijkend kunnen we zeggen dat de herstelwerkzaamheden snel zijn gegaan. De houten tijdelijk noodbrug was een groot succes. Menig Winterswijker en anderen hebben ervan genoten. Even op de noodbrug stilstaan en de watermolen op een andere manier bewonderen. Je zag het beekwater aankomen en onder je voeten door in de Baekendelle verdwijnen.

Bijna ging 1 x de noodbrug er “vandoor” omdat het beekwater niet snel genoeg verder weg kon stromen in de Baekedelle. Het water van Slinge stroomde de Baekendelle in en weer net zo hard er uit. De molenkolk en het water onder de brug waren net die week ervoor leeggepompt in verband met de werkzaamheden die er moesten gaan plaatsvinden. Helaas, maar de mannen van Pannekoek bv konden weer opnieuw beginnen.

Het heeft ons helemaal verbaasd dat slechts 3 mannen van Pannekoek bv de hele klus konden klaren! Wel met  hulp van een grote kraan maar toch. Er bleef veel handwerk over wat gedaan moest worden.  Af en toe kwam er specialistische hulp bij bv. voor metselen van de kademuren.

De molenaar van de watermolen Berenschot kan zelf blijven malen. 2 Kleine maal stuwtjes kunnen we zelf blijven bedienen.

Eind april 2016 is er een fuik geplaatst bij de vispassage om te kijken de vispassage goed werkt en om te kijken welke vis er nu door de vispassage zwemt. En wat blijkt? De vispassage doet zijn werk goed.  Ca. 60 vissen en visjes zwemmen door de vispassage. Zelfs een paling zat in de fuik. 

Aardbeien Romanov ( of Romanoff)

Wat zou een zomer zijn zonder aardbeien?Aardbeien zijn de enige vruchten waarvan de zaden niet in de kern maar aan de buitenkant groeien.Hun botanische naam, Fragaria, betekent ‘geurigheid’, wat een perfecte omschrijving is voor deze prachtige vrucht.

Lang voordat  we Valentijnsdag ging vieren met in chocolade gedoopte en in champagne drijvende aardbeien, riepen deze vruchten al romantische gedachten op.   De vorm die doet denken aan een hart en de robijnrode kleuren zijn heel bijzonder. Dat maakte dat de vrucht het symbool werd  van Venus, de godin van de liefde.

Er worden tal van aardbeienrassen gekweekt, van scharlakenrode tot gele en zelfs witte.

Aardbeien zijn overigens ook heel gezond. Ze zijn rijk aan vitamine C en leveren kalium en foliumzuur. 

Een klassieke bereiding van verse aardbeien is Romanov. Dit gerecht is genoemd naar het Russische geslacht dat van 1613 tot 1917 de tsarentroon bezette.  Het is een oud recept dat wellicht zelfs uit de 17e eeuw stamt. Er zijn verschillende versies van. De basis zijn aardbeien gemarineerd in sinaasappellikeur met een saus van gepureerde aardbeien, lobbig geklopte slagroom en alcohol zoals crème cassis of wodka en ijs.

Wij serveren voor U een coupe vanille roomijs (van ambachtelijk ijsmaker Stef de Heer uit Winterswijk)  met verse aardbeien en slagroom. 

Het team van Berenschot’s Watermolen wenst een fijne zomer!